Lekar för barn

Hur får man barnet att borsta tänderna?

Barn är av naturen nyckfulla och det innebär att det som fungerar perfekt ena dagen kan nästa dag innebära ett stort problem. Det kan gälla mat, det kan handla om påklädning, det kan handla om att lämna- och hämta på förskolan. I kombination med att man som förälder ofta känner stress vid alla dessa tillfällen så kan det sluta med bråk och tårar snarare än den pedagogik som man alltid vill använda sig av. Något man sedan ångrar direkt då stormen bedarrat och lugnet åter infunnit sig.

Ett område som ofta kan innehålla dessa protester handlar om tandborstning och munhygien. Detta område är dessutom inte något som man kan fuska med; barn tänder är känsliga och de måste skötas på samma sätt som vuxentänder. Många föräldrar resonerar lite konstigt i den här frågan; man tror att barnets tänder inte behöver skötas lika noggrant som sina egan - av den enkla anledningen att de ändå kommer att lossna och ersättas av permanenta tänder.

Så fungerar det inte: även mjölktänder behöver samma omsorg som vuxen tänder då man annars riskerar att “ta med” problemen in i framtiden. Borstning under morgonen och på kvällen är ett måste; ett besök hos en tandläkare bör även det bokas in då och då. Kort sagt: tandvården hos ditt barn ska följa samma formel som den du själv har.

Knäckfrågan dock: hur ska du få ditt barn att borsta tänderna är svårare att svara på. Vi tänkte dock ge några tips och förslag - och vi tänkte även, till de större barnen, ge tips kring hur man som förälder ska resonera vid ett besök hos en tandläkare.

  • Utan tvång : Skulle ditt barn plötsligt vägra att borsta sina tänder så är det ingen panik. Det går i vågor och om du börjar tvinga barnet genom att trycka in tandborsten så kommer hela processen att få en negativ klang. Det ska vara roligt och lustfyllt. För att detta ska ske så måste du som förälder använda din fantasi litegrann. Vi visar hur:
  • Barnet borstar dina tänder.. låt ditt barn borsta dina tänder och du borsta barnets tänder efteråt. Visa att det inte är farligt. Gapa stort och låt ditt barn titta in i munnen.
  • Du upptäcker saker.. Barnet öppnar sin mun och du låter tandborsten gå på en upptäcktsfärd. Finns det kanske en skattkista därinne, gömmer det sig en liten tomte eller finns det kanske några tandtroll som måste borstas bort? Lek!
  • Du namnger tänderna.. Säg vad alla tänder heter och förklara att varje namngiven tand måste ha det rent hemma. Tandborsten blir sopen och tandkrämen blir rengöringsmedlet.
  • Jubla! .Klappa händerna efter att tandborstningen är avklarad. Låt ditt barn se i spegeln hur fint allting blivit. Uppmuntra och applådera.

Dags att besöka en tandläkare?

Då det kommer till att besöka en tandläkare så kan det vara en svår balansgång som förälder. å ena sidan så vet man att det handlar om ett måste - å andra sidan så vet man också att det kan göra ont för barnet. Man måste veta att det handlar om att en okänd person - ofta med mask för munnen - rotar runt bland tänderna; det kan vara traumatiskt.

Några tips ska vi ge och vi kan säga att du bor i Solna och ska besöka en tandläkare med ditt barn - så här kan du göra det till en bättre upplevelse:

  • Du läser. På biblioteket finns massor av litteratur som handlar om ämnet barn/tandläkare. För alla åldrar dessutom. Besök biblioteket i god tid innan du och ditt barn ska infinna er hos er tandläkare i Solna. Du läser, förklarar och visar barnet att det inte är så farligt.
  • Du byter miljö. I många fall kan själva miljön hos en tandläkare komma som en chock för ett barn. Det sitter många personer i väntrummet - några kanske har ont - och det låter väldigt mycket hos en tandläkare. Det susar, det borras och det kanske skriks. Allt detta påverkar. Ett privat alternativ kanske är en bättre lösning? En privat tandläkare i exempelvis Solna lägger ofta lite mer krut på inredning och skapar, genom detta, större trivsel. Även valet av tandläkare är viktigt: se till att hitta en med social kompetens som ditt barn kan känna trygghet med.

Fler tips: https://www.tandläkaresolna.nu.

8 Mar 2018