Lekar för barn

Spännande hjärngympa för ditt barn

Vi har gått igenom lite kring hur viktig motionen är för barn och för deras utveckling. Men – även hjärnan behöver träning och särskilt viktigt är det för ett barn. Lyckligtvis finns det massor av hjärngympa i affärerna och dessutom så finns det också numera tillgängliga appar och spel som går utmärkt att ta hem till både mobil och i-Pad.

De tips vi tänkte ge är dock sådana där både barn och du som vuxen kan vara med,  där du kan komma med goda råd (samt säkerligen få en hel del egen hjärngympa) och där du kan leka tillsammans med ditt barn . Närhet, trygghet och samhörighet är viktiga ingredienser att ta hänsyn till också och där har – helt enkelt- en mobil inte så mycket att komma med.

Hjärngympa som ditt barn kommer gilla

Här kommer några exempel på kluriga saker som får ditt barns hjärna att aktiveras på ett bra sätt. Några kanske du känner igen från din egen barndom – andra kanske är nyheter som du får se framemot att lära sig. Vi sätter igång!

 

  • Memory: Klassisk hjärngympa. Barnet lär sig komma ihåg var saker ligger och allt får en spännande krydda då en tävlingsnerv också finns inblandat. Utöka succesivt antalet kort.
  • Finns-i-Sjön. Även det en klassiker där barnet lär sig att komma ihåg olika saker. Hade du nior eller var det knektar, vilket kort måste jag dra och vilket kort kan du ha dragit? Spännande och roligt!
  • Fyra i rad: försten till fyra i rad – oavsett om det är vågrätt, lodrätt eller diagonalt – vinner. Ett roligt spel som går att köpa i vilken leksaksaffär som helst.
  • Pussel är underskattat och ett väldigt bra sätt för att lära sig att tänka lite – som det så vackert heter – utanför boxen. Dessutom så är det tålamodsprövande och det är något som barn mår bra av.
  • Tantrix. Ett spel med brickor från Nya Zeeland som går att använda både som spel och sompussel. Varje bricka är unik och målade i färgband där blått, gult, rött och grönt syns. Ett spel som fått väldigt positiva recensioner och som verkligen rekommenderas!