Lekar för barn

Klassiska leksaker – skoj för både barn och vuxen

Vad är egentligen en klassisk leksak? Frågan är svår att svara på i och med att vi alla har olika bilder av vad som är klassiskt. För en vuxen idag så kanske en barbiedocka, en figur från He-Man eller en Tamagotchi är en riktig klassiker – detta medan morgondagens vuxna kanske räknar exempelvis spelet Pokémon Go som en sådan. Det ligger alltså i betraktarens ögon och det är sin egen barndom som är domare kring vad man räknar till klassiska leksaker.

Dock: man kan inte frångå det faktum att det finns några leksaker som sticker ut och som de flesta förmodligen kan skriva under på som just klassiska. En viktig del i hur vi kom fram till dessa är om de håller även idag. Det vill säga, presenterad för ett barn idag – skulle dessa leksaker fortfarande gå hem? Vi tror det och därför så är följande leksaker enligt oss klassiska!

  • Bilmatta En stad – komplett med gator, trafikregler, korsningar, hus och små personer – tryckta på en matta. En genial leksak där barnet kan ligga skönt och flytta sina egna leksaksbilar (eller andra figurer) i flertalet timmar. Bra för fantasin och dessutom en snygg inredningsdetalj i ett barnrum.
  • Brio Taxen. En tax som går att rida på. En mycket vacker leksak som verkligen håller i alla lägen. Gjord av trä, målad i svart, rött och vitt och väldigt hållbar. En leksak som verkligen går i arv.
  • Lego. Naturligtvis så måste Lego finnas med på en lista över klassiska leksaker. Här är nämligen något som passar både stor och liten (se upp för mindre barn dock som lätt kan sätta i halsen). Lego (Lek Godt på danska) grundades 1949 i Danmark av en person vid namn Godtfred Kirk Christiansen och dessa byggelement i plast har sedan dess haft en given plats i barnrum världen över. Numera så gör man även filmer i Lego (där karaktärer ser ut exakt som de gör i de byggsatser man köper)
  • Byggklossar i trä: Byggklossar av trä och i lite större storlek än nämnda Lego är populärt för barn i ettårsåldern och som börjat lära sig att stapla, bygga – och riva. Gärna med siffror och med bokstäver i olika färger tryckta på sidorna. Är – liksom bilmattan – en snygg detalj ett barnrum.