Lekar för barn

Ska ditt barn lära sig cykla redan?

Först och främst så ska man som förälder börja med att reflektera kring varför barnet ska lära sig att cykla på en tvåhjuling i en alltför tidig ålder. Det är faktiskt något som är värt att fundera över. Ett barn utsätter sig för risker i och med att de saknar en naturlig förmåga att bedöma sådana och med en cykel så kommer också väldigt höga farter som i sin tur kan leda till olyckor.

Se detta som en liten varning – men se det inte som ett hinder kring att låta ditt barn lära sig cykla. Förr eller senare så kommer den dagen – men vi menar att många har för  bråttom och forcerar fram den. Det är bättre att låta barnets egna mognad styra och där man ser vilken fas barnet befinner sig i.

Med detta sagt – här är några punkter som kan underlätta för dig och ditt barn då det är dags för den första cykelturen.

 

  • Don efter person. Viktigt är att cykeln är anpassad efter ditt barn och att den vare sig är för stor eller för liten. Här kan personalen på cykelbutiken eller leksaksaffären hjälpa till och komma med goda råd. En tumregel är att små barn alltid ska kunna nå ner med båda sina fötter till marken.
  • Hjälm på – alltid och utan undantag!
  • Inga stödhjul. Stödhjul eller inte är en fråga som många brottas med. Sanningen är att om ditt barn inte klarar av att cykla utan stödhjul så är det inte moget att cykla på en tvåhjuling. Stödhjul ger en falsk säkerhet och i och med att det går att frammana höga farter även med sådana så riskerar barnet att göra sig illa. Man lär sig att ta kurvor fel – något som leder till problem då de väl tas bort. Undvik stödhjulen!
  • Fotbroms gäller. Glöm det här med växlar och handbroms. Ditt barn kommer att ha fullt upp med att lära sig hålla balansen, bromsa och styra ändå.
  • Belysning fram och bak. Reflexer fram- bak och på sidorna av hjulen. Ringklocka – som barnet kan nå med handen. Det bör varje cykel vara utrustad med och att addera till dessa kan ett lås göras.
  • Ålder. Kom ihåg att det är skillnad på att cykla och att verkligen cykla. Ditt barn kan kanske cykla – som i att hålla balansen – redan i sex-sju åldern. Men, det är först vid åldern 10-12 som det kan lära sig att bromsa, svänga, trampa, förutse faror, hålla uppsikt och koncentrera sig fullt ut. Först då kan man börja släppa sitt barn – under uppsikt – ut i trafiken. Kom ihåg – återigen: alltid, alltid och åter alltid hjälm på. Föregå med gott exempel och använd en hjälm du med.