Lekar för barn

Utelek får ditt barn att må bättre

 

Barn rör sig allt mindre. Ett oroande faktum där vi vuxna har ett stort ansvar och det är ett ansvar som vi också måste ta. Visst, det kan vara lätt (och väldigt skönt) att ge barnet en telefon eller en I-Pad, låta det sätta sig ned i soffan och kolla på någon film eller spela ett spel. Särskilt om man själv haft en tuff dag på jobbet. Förvisso – innan vi fortsätter – så är även exempelvis ett dataspel utvecklande på sitt sätt – men bäst är en kombination av utelek och lek inomhus. Vi har dels den motoriska biten, dels så har vi den mentala – fantasi och kreativitet – och dels så har vi även samspelet med andra barn.

Att röra sig ska heller inte underskattas i detta. Barn – i Sverige och över hela världen – blir allt tjockare och det är ett oroande faktum där vi måste agera innan det är försent. Vädret då? Ja, det är en ursäkt som vi avfärdar med en gammal klassiker: det finns inga dåliga väder – det finns bara dåliga väder. Utelek då; vad kan man göra ute i det fria – hur kan man som förälder motivera ett stillasittande barn att gå ut? Vi ger några tips:

Studsmatta: idag finns det studsmattor i de flesta storlekar och de är dessutom säkrare än tidigare modeller. Det är fruktansvärt roligt att hoppa och det är något som ger kännedom om sin egen kropp, som ger härliga utmaningar och som dessutom ger väldigt bra motion.

Sandlåda. En klassiker som håller. Låt ditt barn gräva, bygga, riva, leka och göra figurer i sand. Har du en egen tomt så går det utmärkt att köpa en sandlåda – stommen – i butik och sand går ofta att beställa och få levererad direkt till dörren.

 

Gungställning: samma sak här som vid de andra två; det finns väldigt bra – och billiga – produkter på marknaden och har du plats på din tomt så är en gungställning verkligen något som kommer att göra vardagen för ditt barn betydligt roligare. Gemensamt för en gungställning och en sandlåda är även att du kan hitta sådana – ofta i kommunal regi – lite varstans. Det ska du inte underskatta. Ditt barn får träffa kompisar och lär sig leka med andra – något som barnet behöver för sin egen utveckling.

Leka med andra barn: varför inte föreslå några av de lekar du själv lekte som barn? Kurragömma, tjuv och polis, leka krig (något som barn gör och där man som vuxen kommer att få förklara sina egna värderingar) eller kull.

Låt naturen bli en del av uppväxten hos ditt barn, det utvecklar fantasin och det ger dessutom solljus – som ju som alla vet är bra för hälsan.