Lekar för barn

Om du ska ut på hal is – öva på halkbana i Stockholm

En halkbana i Stockholm är inte stängd för dig som har utländskt körkort men ingen halkutbildning. Kontakta din närmaste körskola för mer information.

Det är inte undra på att halkbanan är ett obligatoriskt inslag i den svenska körkortsutbildningen. I Sverige kan man inte ge sig ut bakom ratten på en personbil utan att ha goda praktiska kunskaper i hur man hanterar alla sorters väglag. Inte minst vintertid, när de isiga vägarna bjuder de svenska bilförarna stora utmaningar.

Det är dock inte så säkert att du som har ett utländskt körkort har fått halkbanan som en del av körkortsutbildningen. I Frankrike är det till exempel inte ett moment som många bilförare fått öva på. Men om du kommer från ett land där halkbanan inte ingår och du ska ut och köra på svenska vintervägar – hur gör du då?

Halkbana för dig med utländskt körkort i Stockholm

Om du vet att du ska ge dig ut på hal is i ett vintrigt Sverige, kan det vara en god idé att du övar lite först. Många städers halkbana är inte uteslutande till för elever på körskola, utan nyttjas till alla möjliga typer av bilistiska situationer. Du som privatperson kan mycket väl hyra in dig på halkbanan, för att få pröva på halkkörning under lite mer kontrollerade former.

Det finns också inget som hindrar dig som redan har ett utländskt körkort, att ta kontakt med en körskola i Sverige för att få extra hjälp med halkkörningen. Även om ditt körkort är giltigt även i Sverige. Ta kontakt med en körskola i närheten av där du bor, och diskutera vilka möjligheter det finns för dig att boka in en tid på halkbanan tillsammans med någon av deras körlärare.

14 Sep 2022