Lekar för barn

Anpassa din badrumsrenovering efter barnen

I Göteborg utförs hundratals badrumsrenoveringar varje år. Vi göteborgare, liksom svenskar generellt, gillar våra badrum och vill att de ska hålla hög kvalitet både estetiskt och funktionsmässigt. Kanske är det vårt kalla och blöta klimat som gör att vi håller just badrummet och  köket så högt, två platser där vi kan koppla av och njuta.

Många vuxna som står inför en badrumsrenovering tänker gärna sobert, lyxigt och att det ska vara spakänsla i badrummet. Och visst är det viktigt att badrummet känns avkopplande och som en plats för njutning. Vi menar dock att för en barnfamilj kan det även vara bra att tänka på barnen. Att barnen trivs i badrummet och vill vara där, gör vardagen för en barnfamilj så otroligt mycket enklare.

En plats att längta till

Tänk på allt tjat man slipper om barnen självmant söker sig till badrummet och vill bada, borsta tänderna, tvätta händerna osv. Det kanske låter som en utopi, men faktum är att det egentligen bara handla om att få barnen att känna sig välkomna i badrummet. Även om de vuxna tycker att en marmorklädd kopia av ett antikt romerskt badhus är en bra idé i en funkistrea i Majorna, kanske barnen tycker att miljön känns märklig och kanske till och med lite skrämmande. Våga släpp loss och tänk på lek och lust när ni planerar badrummet.

Barn älskar att bada

För det första: Välj inte bort badkaret när ni ska renovera badrummet. Även om ni vuxna aldrig hinner bada är det härligt både att kunna bada med barnen när de är riktigt små, och sedan sitta med dem när de blir äldre och ser hur de experimenterar med vattnet och leker med sina badleksaker. Barn älskar att bada och det är ett lätt och naturligt sätt att bli ren när man är liten. Att stå under en dusch och pliktskyldigt tvåla in sig kommer inte ens i närheten.

Det finns badkar som är mer eller mindre passande för barn. Framför allt är det väl bra att tänka på att badkaret inte ska vara för djupt. Ett avtagbart halkskydd på botten ska förstås alltid finnas. Försök också hitta en lösning där blandaren inte sitter precis i närheten av badkarskanten, för att undvika att barnen halkar och slår i huvudet.

Färger och mjuka material

Här kan man jobba mycket med accessoarer förstås; färgglada duschdraperier, mattor och handdukar. Men kakel och mosaik kan också vara något som barnen kan fastna för. Titta tillsammans när ni planerar badrummet och försök hitta kakel i färger och mönster som hela familjen tycker om och kan trivas med.

Växter är också härligt i ett badrum. Det finns många typer av växter som trivs i badrum, ormbunkar till exempel. Skapa en mysig djungelkänsla och låt barnen leva ut sina piratdrömmar under leken.

Musik

Att kunna spela musik medan man badar eller borstar tänderna är mycket uppskattat. Här finns många moderna lösningar med allt ifrån trådlösa högtalare till hela stereosystem som installeras på ett vattensäkert sätt, Tänk på att alltid låta en behörig elektriker sköta alla elinstallationer.

Tänk på säkerheten

Säkerheten är alltid högsta prioritet i ett badrum, framför allt för barnen. För det första ska barnen aldrig lämnas ensamma i ett badrum när badkaret är fullt och de ska alltid ha tillsyn när de badar. Men när barnen är riktigt små kan det också vara bra att till exempel säkra toalocket med ett lås, samt sätta skyddsplast på hörn och kanter. Se också till att det inte finns lösa saker som kan rivas ner från bänkar och hyllor, förvaring är viktigt, och att kunna låsa skåp där mediciner, skönhetsprodukter och annat som kan vara farligt att få i sig förvaras.

Läs mer om badrumsrenovering här.

7 May 2018