Lekar för barn

Barn tycker om att leka utomhus

Barns lek är mycket viktigare än vad många tror. Förr i tiden trodde man det bara var ett tidsfördriv men det är mycket viktigare än så. Det är en oerhört viktig del av barnets utveckling. Leken gör att hjärnan utvecklas på många sätt.

Barnet lär sig även att empati och att samsas med andra barn, något som är mycket viktigt i förskola och skola i framtiden. Lek är också ett mycket effektivt sätt att bearbeta händelser som barnet är med om, både positiva och negativa sådana. 

Innelek

Det är viktigt att använda både kropp och hjärna i leken. Att titta i böcker och tidningar är bra för fantasin och i förlängningen ett sätt att lära sig läsa och skriva. Pyssla, rita och måla är bra för finmotoriken och kommer att underlätta för barnet att lära sig skriva. Att till exempel leka kurragömma är bra för fantasin och koncentrationen. Men det är bra för barn att bara ta det lugnt hemma efter en lång dag på förskola eller skola. Men det är ibland svårt för barn att bara sitta still i soffan och vila. Då är det faktiskt ganska bra att titta på barnprogram på TV. Många föräldrar har dåligt samvete när barnet tittar på TV eller läsplatta men ska man inte ha.

Det är mycket utvecklande för hjärnan och ett sätt för barnet att ta det lugnt och vila den växande kroppen. Självklart ska det inte gå till överdrift! 

Utelek

Många barn älskar att leka utomhus på lekplatsen eller bara vara ute och upptäcka djur och natur. Många minns sin barndom och det känns som man var ute jämt. På lekplatsen behöver barnet inte bry sig om att bli smutsig. Man får skrika, springa och busa vilket är bra för barn, i lagom mängd..

På klätterställningar lär sig barnet hantera sin kropp och utveckla balansen och sin smidighet. I sandlådan fås utlopp för kreativiteten och skaparglädjen. 

Många barn älskar att vara i skogen. Där kan barnet själv upptäcka naturen på nära håll och titta på små djur och göra kojor med hjälp av grenar och träd.

Bada

De flesta barnen gillar att bada i en sjö på sommaren eller i simhallen vintertid. Det är en perfekt kombination av lek och lärande. Det mycket bra för barnet att lära känna vattnet och vara trygg i det innan det är dags att lära sig simma. Vatten kan vara farligt om man inte är försiktig så det gäller att tidigt lära små barn att vara i vatten. Detta gör att de lättare lär sig simma och inte är rädd för det.

 

20 Jun 2019