Lekar för barn

Gjutasfalt ger liv åt skolgården

Hur skolgårdar ska se ut är en fråga som det tänks betydligt mer på nu än för några decennier sedan. Förr i tiden var en skolgård bara en stor rastplats där barnen kunde springa omkring, möjligtvis med en mindre klätterställning för de små barnen och en basketkorg för de större. Tanken var väl att barnen har så pass mycket fantasi att de hittar på sätt att roa sig med ändå, och något ligger det väl i den tanken. Dock förekom det nog betydligt mer gruff och slagsmål på skolgårdarna förr i tiden, det var en plats övergiven av vuxenvärlden och där lite av djungelns lag rådde. Skolgårdens utseende avspeglade detta, de såg ofta ut som stora platta stenöknar som inte direkt satte sprätt på fantasin.

Asfalt är utmärkt!

Asfalt har länge varit ett vanligt inslag på skolgårdar, och har nog bidragit till att de ofta sets som ganska trista platser. ”Asfaltsöken” är ju till exempel ett negativt laddat begrepp. Men om man tänker efter, är inte asfalt ett ganska perfekt underlag för en skolgård? Asfalt bildar inte lera när det regnar, och ingen blir smutsig eller får gräsfläckar på knäna när man trillar på asfalt. Bollar studsar lätt på asfalt och att hoppa hopprep är betydligt roligare på asfalt än på till exempel grus, som rör upp dammoln så man knappt ser något. På asfalt kan man rita en hopphage eller en Kingplan med krita och spela direkt.

Gjutasfalt för den moderna skolgården

Nuförtiden finns även möjligheten att använda sig av gjutasfalt, en vattentät och motståndskraftig asfaltssort som inte spricker och håller en hög jämn kvalitet år efter år. Gjutasfalt har dessutom den fina egenskapen att den kan färgas, genom att blanda in pigment i asfalten Det gör att man kan leka mycket mer med färger i olika nyanser när man ska anlägga en skolgård. Redan ligger det gjutasfalt på fleras skolgårdar och innergårdar i Stockholm, och betydligt fler är på gång.

Gjutasfalt i Stockholm

Vill man lägga gjutasfalt ska man kontakta ett företag som sysslar med asfaltering och markarbeten. Att lägga gjutasfalt är en smidig process; asfalten hälls ut när den fortfarande håller en temperatur på över 200°, och så fort den kylts av så är den redo att användas. Den släpper inte igenom något vatten, vilket är anledningen till att den ofta används i byggnader som ofta utsätt för väta, som parkeringshus till exempel. På skolgårdar passar den utmärkt eftersom den är tålig, går att färga och inte spricker trots att den år efter år utsätts för regn, snö, stekande sol och dessutom springande fötter, studsande bollar och allt man kan tänka sig ske på en skolgård.

5 Jul 2019