Lekar för barn

Gör ert badrum tillgängligt för barnen

Många föräldrar slits mellan den egna smaken och det rent funktionella som barnen kräver. Det vill säga: man vill ha ett snyggt och inbjudande hem - men samtidigt så måste detta också vara för alla familjemedlemmar. Konkret så kan det innebära att man får acceptera att vissa möbler inte passar - en vit soffa, ett bord med vassa kanter, ett kök med lättillgängliga lådor utan spärrar och så vidare. Man får inreda mer mot barnen än mot den egna smaken; förhoppningsvis så kan man senare återigen börja skapa en bostads om ligger mer i linje med de egna estetiska dragen.

Men, det är även dyrt att renovera. Ser man till detta så finns det familjer som faktiskt sätter den egna smaken framför praktiken. Det gäller speciellt en badrumsrenovering. Vi har all förståelse för att man vill se en badrumsrenovering ur ett mer långsiktigt perspektiv i och med att en sådan kostar så mycket pengar. Man räknar med att barnen kommer att trivas ändå och klara sin vardag - och efter några år så kan ändå alla ha nytta av den skönhet som en badrumsrenovering ger. Vi förstår - och till viss del så håller vi med.

Anpassa badrummet för alla

Lyckligtvis så kan en badrumsrenovering ske med relativt små medel i syfte att anpassa det för ett barn. Du kommer inte att behöva sänka tvättställ, köpa en lägre toalettstol eller bygga in en massa trappsteg för badkaret. Att barnanpassa ett badrum behöver inte innebära ett ingrepp i huskroppen. Det räcker ofta med att köpa till vissa detaljer som gör det enklare för ett barn att komma åt allting - och för att slippa göra sig illa. Barnspärrar för hetvatten, pallar för att nå, toalettskydd att sitta på, toalettringar som går långsamt nedåt, halkskydd i badkaret och andra mindre detaljer gör en stor skillnad.

En sak som man kan tänka på vid en badrumsrenovering handlar dock om valet av material. Vissa material är halare än andra och just badrum - och vatten - kan innebära vurpor och olyckor av det värre slaget.

Här skulle vi säga att exempelvis att klinkers är ett snyggt och tilltalande val som många väljer. Ur ett estetiskt perspektiv - perfekt. Ur ett halkskyddsperspektiv - inte fullt lika bra. Lägger du in klinkersgolv vid en badrumsrenovering i Stockholm så bör du välja att lägga mindre plattor. De är mindre hala än de större plattorna. man kan även välja att lägga på en beläggning som även den ger ett bra skydd. Golvvärme är både skönt och har en förmåga att torka upp golven fortare, det är ett bra val i sammanhanget.

Bättre hygien genom tillgängliga badrum

Det handlar inte bara om att minska en risk för olyckor. Att barnanpassa ett badrum gör även att vissa rutiner blir lättare att arbeta in - och där dessa också ofta sätter sig hos barnet. Kan det själv når för att tvätta händerna, borsta sina tänder - med din hjälp - och gå på pottan/toaletten så kommer det att underlätta vikten av god personlig hygien.

Det gör även ditt liv lättare som förälder. Låt dörren till badrummet stå öppen för alla - men se till att minimera risken för olyckor innan.

Här finns ett företag som kan hjälpa er: https://www.stockholmsbadrumsrenovering.se.

1 Oct 2018