Lekar för barn

Gör kalaset speciellt

Det finns några saker som man ska undvika som förälder - och det finns några saker som man kan göra. Det handlar om en tunn linje som man måste lära sig att balansera på. En sak som blivit lite av en snackis på slutet handlar om kalas och det faktum att sådana har haft en tendens att förvandlats till ett slags Idol för föräldrar snarare än en rolig sak för att barnens ska få träffas.

Många tar i från tårna: man hyr lokaler, man fixar hoppborgar, man hyr hästar, man har mat från alla världens hörn och man ser till att barnet får stora presenter i massor. Det är vare sig hälsosamt eller särskilt elegant - det enda man gör är att förminska andra föräldrar och sätta onödig press på dessa. Det är ingen tävling: det är ett barnkalas.

Därmed inte sagt att man inte ska anstränga sig. Det ska man, men man kan göra detta på andra sätt. Vi tänkte ge några tips om detta och vi kan säga att ni bor i Stockholm och att du och din partner ska anordna ett kalas för er dotter som fyller sex år. Ni ska bjuda några släktingar samt dotterns alla kompisar från förskolan. Dessa tips kan göra kalaset lite extra speciellt:

Anlita ett tryckeri, arrangera lekar och baka en tårta

Vi tar kalaset i tre delar: inbjudan, tårta och lek. Det är de enda tre delarna vi tycker behövs för att ett kalas ska bli minnesvärt:

  • Inbjudningskorten. Det är naturligtvis väldigt bra och personligt om du kan göra egna inbjudningskort. Men, vi har all förståelse för att du inte har tiden som krävs. Därmed dock inte sagt att dina inbjudningskort inte kan bli personliga. Anlitar du ett tryckeri i Stockholm så kan du också dra nytta av deras kunskap och erfarenhet. Ett tryckeri är experter på färgsättning och typsnitt och kan genom detta guida dig rätt i både färgskalor och i att hitta rätt form för ett barnkalas. Kanske kan man kombinera lek och inbjudningskort? Ett tryckeri kanske kan trycka en skattkarta på inbjudningskortet och denna kan sedan fungera som ett hjälpmedel för att hitta den skatt ni grävt ner? Använd fantasin och låt det tryckeri ni anlitar utföra sin magi.
  • Tårta. Samma sak här som vid ett tryckeri och inbjudningskort. Har du inte tid så behöver du inte göra det så svårt för dig. Antingen anlitar du ett konditori eller också så gör du en enklare typ av tårta. Glasstårta går alltid hem. Här kommer ett litet recept på en sådan: Köp marsipan och klä insidan av en bunke med den. Fyll därefter på med glass och förslut sedan med en vanlig tårtbotten som du klipper till efter bunkens storlek. Ställ in i frysen och ta ut i lagom tid innan barnen kommer. Skaka försiktigt fram tårtan - du kan använda en smalare kniv, typ smörkniv och dra längs med kanterna. Sätt en marsipanros på toppen och servera.
  • Lek. Skattjakt var väl inte ett så tråkigt alternativ? Se till att hitta en lämplig nivå utifrån barnens ålder bara. Du vill inte att det ska vara för svårt och du vill heller inte att skatten ska hittas per omgående. I övrigt så kan kurragömma och röda-vita-rosen vara perfekta lekar där även vuxna kan delta och göra det än mer speciellt.

Mer läsning: Textiltryck.

27 Nov 2018