Lekar för barn

Gör musik till en del av barnets liv

Barn älskar musik och de älskar att sjunga, dansa och röra på sig i takt med musiken som spelas. Det bör man som förälder ta tillvara på, även om man själv kanske inte är något musikaliskt geni eller någon vän av rytmik så ska man uppmuntra sitt barn att låta musiken bli en del av vardagen - och själv delta. Omfamna ditt barn, slå på en härlig spellista på Spotify och sväng era lurviga runt omkring i bostaden.

Det ger er båda en härlig stund och en massa skratt. Musik är en också ett pedagogiskt vapen att använda sig. Att sjunga en sång lär barnet nya ord, det ger bättre motorik - tänk exempelvis en låt av Mora Träsk - och det gör att barnet lär sig att slappna av och koncentrera sig. Det är ingen slump att man använder sång inom förskolan och att detta utgör en ansenlig del av läroplanen. Sång, dans och musik är viktigt.

Dags att spela ett instrument?

Då barnet blir äldre så kan också den egna musikaliska nyfikenheten vakna till liv. Hur får man fram det där specifika ljudet, hur spelar man de ackorden och hur kan man få en låt att exempelvis öka i tempo?

Sverige ligger i framkant då det kommer till att lära ut hur olika instrument ska spelas och baserat på detta så är det ingen slump att vi har fått fram så många skickliga musiker. Mycket av detta går att tacka skolan för där musiken - även långt upp i åldrarna - spelar en stor roll och där barnet har en möjlighet att, på lektionstid, få lära sig att spela ett instrument som exempelvis trumma, gitarr, piano, trumpet, klarinett eller trombon; vad som helst egentligen.

Kanske har du en ny Benny Andersson i vardande i ditt hem? Det finns bara ett sätt att ta reda på det och det är att låta ditt barn få prova sig fram, hitta ett instrument som är extra tilltalande och uppmuntra barnet att spela, träna och leka fram melodier på detta. Oavsett om det handlar om en gitarr eller, det betydligt mer otympliga och platskrävande, pianot.

Ta hjälp med en pianoflytt

Alla har inte ett piano i sitt hem - och alla har heller inte den plats och yta som ett sådant instrument kräver. Tänker man ett vanligt hushåll i Stockholm så räknas varje kvm och där kanske ett piano är det sista man behöver. Men, vill barnet spela och man har plats så får man också vara beredd på uppoffringar - som med allt annat. Bra pianon finns det en stor andrahandsmarknad av och inte minst i Stockholm finns det hur många som helst till salu - för relativt billiga pengar; men med ett stort förbehåll: du måste själv ordna med att flytta det piano du köpt.

En pianoflytt är definitivt inte enkel. Dels så är det en väldigt tung pjäs som ska bäras, dels så är den otymplig och dels så kan det vara svårt att få in instrumentet i en hiss eller genom smalare passager. Att det handlar om ett instrument gör en pianoflytt än mer delikat; tappar man det så kan det innebära att det inte kommer att gå att spela på. Därför rekommenderas professionell hjälp med en pianoflytt. Det finns flyttföretag i Stockholm som erbjuder lösningar som passar för alla typer av bostäder gällande en pianoflytt. Smala passager, många trappor och en för liten hiss kan exempelvis innebära att pianot flyttas med hjälp av en skylift och via husets utsida.

Det går att genomföra en pianoflytt i stort sett överallt - men det kräver vana, speciella tekniker, kunskap och stora säkerhetsåtgärder. Vill ditt barn spela piano så kan du också möta dessa önskemål. Men det kommer att kräva professionell hjälp. På sajten http://www.pianoflyttstockholm.com kan du hitta sådan hjälp.

11 Dec 2018