Lekar för barn

Gör skolgården roligare med hjälp av vägmarkeringar och linjemålning

En skolgård kan vara precis hur tråkig eller hur rolig som helst. Allt beror på vad man gör med den. Tyvärr präglas många av landets skolgårdar av en ganska uppenbar brist på fantasi. Visst finns några pliktskyldiga klätterställningar och kanske några Kingplaner (för dig som inte vet vad King är - dags att du frågar ditt barn), men i övrigt ser det ganska torftigt ut. Är det då inte bra för barnen att få använda sig egen fantasi? invänder du då kanske. Jo, självklart, men undersökningar visar ju samtidigt att lite färger och former i en miljö stimulerar fantasin, både barns och vuxnas.

Alla ska med

Syftet med att sätta färg på skolgårdarna och smycka dem med olika spelplaner och fantasieggande bilder är inte att tänka åt barnen, utan ska mer ses som en språngbräda för barnens lekar att ta avstamp ifrån. I det här blogginlägget tar vi upp hur man genom att anlita ett företag som sysslar med vägmarkeringar och linjemålning och annan sorts dekorativ markmålning kan liva upp en tråkig skolgård och få fart på barnen, och kanske även lärarna. Även barnen ska såklart vara delaktiga.

Barnen skapar

En asfalterad yta är egentligen fenomenal för lek. Den är tålig och tål hur många forttramp och hårda smällar av brännbollsträn och basketbollar som helst. Problemet är bara att den ser så tråkig ut. Ett bra sätt att smycka skolgården kan vara att låta barnen själva rita med vattenlösliga kritor. De kan då dra upp tennisplaner, hopphagar, cirklar, teckningar och vad som än faller dem in. Efter nästa regn är färgerna borta, men då är det bara att rita nytt.

Ta tillvara på det barnen ritar, fotografera det och samla in. Visa sedan materialet för en firma som sysslar med linjemålning och dekoration av skolgårdar. Modern teknik gör det möjligt att skapa vilka sorts bilder och mönster som helst och överföra dem till större skala i en markmålning på till exempel asfalt. Bilderna kan sedan målas upp i fluorescerande färger eller neonfärger och skapa en färgprakt som lyser upp hela skolan.

Finast skolgård vinner

Utöver barnens motiv finns många färdigritade motiv med hopphagar, spelplaner, kartor och andra roliga motiv att välja bland. Låt barnen rösta om vilka motiv de vill ska pryda skolgården. För barnen blir det häftigt att se att motiv de själva valt ut eller kanske till och med själva ritat, blir verklighet på skolgårdens asfalt.

All färg som används är naturligtvis miljövänlig, precis som hela processen; moderna maskiner för linjemålning och markmålning avger inte några giftiga gaser eller annat avfall under arbetet. Dock ska man ju såklart inte köra runt maskinerna på skoltid, utan arbetet anpassas för att klaras av när eleverna inte har rast.

Att lära ut trafikregler med hjälp av vägmarkeringar

Ett roligt projekt som just vägmarkeringsföretag är särskilt lämpade för, är att skapa ett ”övningskörningsområde” med riktiga vägmarkeringar och trafikskyltar på skolgården. Detta område kan användas för att undervisa elever i vanliga trafikregler, hur man visar hänsyn i trafiken och hur man ska förhålla sig till andra trafikanter. Enkla regler oms väjningsplikt och högerregeln kan enkelt förklaras, liksom skillnaden mellan heldragen och streckad linje osv. Att på detta sätt lära eleverna om trafiken i en realistisk miljö är ett mycket bra sätt att få kunskaper att fastna och reflexer att utvecklas.

Här kan du läsa mer om vägmarkeringar: http://www.vägmarkeringar.nu.

1 Apr 2018