Lekar för barn

Gör städningen till en lek med barnen

Tänk om man kunde få alla föräldrar att ge barnen tid och möjlighet att lära sig städa efter varje gång som de har lekt? De barn som lär sig det, protesterar inte när de väl har lärt sig att det är så man gör. De föräldrar som är konsekventa i detta har en lättare situation när de ska städa. Lär man sina barn att alltid städa efter sin lek, efter att de har ätit, efter att de har lagat mat och vid alla tillfällen i livet, är det sedan mycket lättare att städa och hålla sina bostäder rena.

Har man inte lärt sina barn vikten av att städa och hålla rent omkring sig är det bara att bita i det sura äpplet och själv städa. Och känner man som förälder att det orkar man heller inte, kan man alltid anlita hemstädning.

Städbolagen lever på att barnfamljer inte orkar städa

Och städbolagen är bara glada om så är fallet. De får fler uppdrag om det är så att barnfamiljerna vill anlita städbolagen till sin hemstädning, deras inkomster ökar och våra skattepengar går i städbolagens fickor. Om vi tänker oss att de inte skulle gå till landets olika städbolag, kanske de i stället hade gått till de arbetslösas livsuppehälle. En arbetslös mår inte bra (i regel). Då är det så mycket bättre om skattepengarna går till landets städbolag och städtjänster och att de går till städbolag som kan göra vinst och se till att arbetarna får den lön de ska ha och kan leva på.

Så lär du barnen städa inne

Skulle det vara så att man anlitar ett städbolag för sin hemstädning, kan man ändå lära barnen vikten av att lära sig städa efter sig. Här går vi genom vad man som småbarnsförälder kan göra tillsammans med sina barn, i pedagogiskt syfte för att få dem att lära sig städa hemma:

1. Skaffa små redskap som är i proportion till barnen. Det bästa de vet är att få ”hjälpa till” när de vuxna gör saker. De blir glada att göra samma sak som de ser att de vuxna gör.

2. Häll vatten och någon miljövänlig såpa i barnens hink. Använd bara miljövänliga produkter som är bra även för barnen.

3. Ta en trasa och torka möbler, diskbänk och handfat till exempel.

4. Låt barnen vara med och hålla dammsugaren. Om ni ändå anlitar ett städbolag för er hemstädning, behöver det inte städas så noga. Huvudsaken att barnen lär sig städa.

5. Avsluta med att hälla ut vattnet, hänga de blöta trasorna på tork och ställa in dammsugaren.

Gör sedan samma sak i trädgården

På sommaren kan man i princip göra samma sak, men ute i trädgården. Då får barnen lära sig städa i trädgården och bära grenar, beskära buskar och plantera bär, blommor eller skörda äpplen. Du vet väl att man numera kan anlita så m,ågna fler tjänster i hemmet med RUT-avdraget? Bland annat alla sorters flytthjälp, tvätt, städning, trädgårdsarbete, reparationer av IT-utrustning, vitvaror och annat. Läs mer om hemstädning i Malmö på: http://www.hemstädningmalmö.com.

24 May 2018