Lekar för barn

Lekplatsutrustning som funkar för hela familjen

Glöm ett par ensamma gungor och en platt ruta för sand. Framtidens lekplatser ska fungera för många olika åldrar. Från småbarn till pensionärer. Den klassiska lekplatsen var sen mitten av 1900-talet en plats för mindre barn, en fredad zon där ungarnas intressen skulle få plats. I dag ser moderna lekparker annorlunda ut, de ska helt enkelt fungera för hela familjen. Det ska vara en plats som byggs utifrån många olika åldersgruppers intressen.

“Barn ska få  leka tills de är klara. Därför är det viktigt att det finns plats för vuxna som vill ägna sig åt annat i direkt anslutning till lekplatsen”

Parkbänkar och pensionärsgym

En typiskt dålig lekplats är den som saknar bänkar för vuxna att sitta på. När föräldrarna tröttnat på att gunga sitt barn, eller mor- och farföräldrar lämnat sina barnbarn i sandlådan finns ingen plats att sitta på. Katastrof! 

Som vuxen tröttnar man lätt på att bara stå rakt upp och ner och vänta på att barnens lek ska ta slut. Det blir ombytta roller - vuxna som tjatar om att de är trötta om vill gå hem. Nej, barn ska gärna leka självständigt och tills de är klara. Leken ska respekteras. Därför är det viktigt att det finns plats för vuxna som vill ägna sig åt annat i eller i direkt anslutning till lekplatsen. Ett minimum är att ha vettiga sittbänkar där äldre kan sitta och vänta, läsa en stund eller kanske ta en kopp kaffe medan barnen leker. En annan uppskattad idé är att ha vuxengym för föräldrar och pensionärer precis intill lekplatsen. Alltså enklare gymutrustning som ger vuxna möjlighet att träna utomhus i fasta anläggningar medan barnen har kul intill.

Ge plats för en paus i leken

Bra vuxengym utomhus gör att föräldrar och mor- och farföräldrar har lättare att stanna länge. Båda åldersgrupper får alltså möjlighet att röra på sig. Lekplatsutrustningen fungerar då för alla åldrar och olika intressen. Efter en stunds lek och träning är det skönt att kunna ta en paus. En bra lekplats har fasta bord och bänkar där man kan sätta sig ner en stund för att äta eller fika. Med mat i packningen får besöket vid lekplatsen ytterligare en dimension. Den blir en rolig pick-nick eller en liten utflykt. Det fungerar superbra för riktigt små barn och de stora vuxna. När barnen blir äldre vill de kanske hellre lägga tiden på att leka utan avbrott, men då är bord och bänkar utmärkta viloplatser för medföljande vuxna som vill slippa stå och vänta. Vuxna som vankar av och an är ingen rolig syn för leksugna ungar.

Livsviktig rörelse

I dag rör barn i Sverige på sig alldeles för lite. Stillasittandet är ett folkhälsoproblem. Vare sig man har pigga, friska föräldrar eller om morfar och mormor är lite krassliga är det viktigt att barnen får komma ut och röra på sig. Med väl genomarbetade lekplatser som har bra utrustning kan vi i Sverige bygga in leken i vårt samhälle. Enligt FN:s barnkonvention har alla barn rätt till lek och vi i Sverige har förbundit oss att följa konventionen. Vad kan då vara bättre än att bygga för både barn och vuxna så att lekplatsutrustningen motsvarar de behov som finns för att leka och leka länge. Här kan du läsa mer om lekplatsutrustning för barn på: https://www.lekplatsutrustning.com.

10 Mar 2019