Lekar för barn

Mattor på golvet om du vill dämpa ljudet

Vill du dämpa ljudet inomhus? Då är det viktigt att du lär dig så mycket du bara kan om ljudvågor. Ljudvågor fungerar som andra vågor, de bryts när de möter ett hinder. Har de inga hinder alls, till exempel i en tom lokal färdas de obehindrat. Ljudvågor som färdas över vatten kan färdas obehindrat. Även uppåt, i luften färdas de obehindrat. Testa att ropa i ett tomt rum, så hörs det du säger mycket bättre – och tvärtom, prova att prata i ett rum fullt med möbler och saker, så dämpas ljudet av det du säger mycket mer.

Tapetsera väggarna med äggkartonger

För att bryta ljudvågorna, kan du till exempel lägga äggkartonger på väggarna. Då dämpas ljudet som mest. Det eftersom äggkartongerna har utbuktande kartonger (för äggen). Om du någon gång har varit inne i en inspelningsstudio, kommer du att se att de har vadderade väggar just för ljuddämpningens skull. Allt ljud ska fokuseras in i micken som artisterna använder sig av. På samma sätt kan en mick, som man har utomhus, fånga en massa annat oljud om man inte trär en tjock strumpa över micken. Då dämpas ljudet av strumpan och alla andra ljud som inte ska vara med i micken (som bilar som kör förbi, andra röster eller vinden som blåser) försvinner. På liknande sätt, bryts ljudvågorna om du lägger en heltäckningsmatta på golvet. 

Heltäckningsmatta gör det mysigt för barnen

Lägger du in en heltäckningsmatta i barnens rum, gör du rummet mycket mysigt. Barn leker helst på golvet. Det är där som trafiken stockas (leksaksbilarna), det är där som dockorna ska gå och lägga sig och så vidare. De tenderar att fortsätta sitt liv på golvet. Ofta kan man sedan senare se att tonåringarna har gjort sina läxor på golvet. De lägger hela sin garderob på golvet. Ibland kan man se hela stigar på golvet som går mellan dörren och sängen. De flesta barn lever helt enkelt på golvet under hela sin barndom.

Låt proffsen lägga heltäckningsmattorna

Vill du kan du få mattorna monterade inomhus. Det kan vara svårt att lägga sina egna mattor. Har man inte gjort det förut kan det vara knepigt att skära till sina mattor. Det är så öätt hänt att det blir fel. En kniv är inte lätt att hantera; mattan är tjock, kniven är vass, men den kan vara svpr att hantera. Här kan du läsa mer om mattläggare i Stockholm: http://www.mattläggarestockholm.se.

22 Nov 2018