Lekar för barn

Önskvärda egenskaper hos ett idrottsgolv

När en ny sporthall ska byggas är underlaget en mycket viktig del. Om inte underlaget är rätt, kommer aktiviteten att lida. I värsta fall kan ett dåligt idrottsgolv bidra till skador om det inte är tillräckligt skonsamt, eller om det är för strävt eller för halt. Det här är kanske den främsta egenskapen att hålla koll på – men det finns ytterligare faktorer att ta hänsyn till när man letar efter ett idrottsgolv.

Komfort

Komfort är en betydande faktor i ett underlag för sport och idrott. Underlaget måste vara skonsamt, så att leder eller ligament inte tar några skador. Är golvet alldeles för hårt kan risken för benhinneinflammation öka betydligt. Givetvis bör fortfarande utövaren ha goda skor – men ett golv som är skonsamt är helt klart att föredra i de allra flesta fall.

Säkerhet

Något annat att titta på i ett idrottsgolv är säkerheten. Är det alldeles för halt i relation till andra idrottsgolv, finns en betydande risk att utövare som är nya för sporthallen halkar vid manövrar som i andra sporthallar fungerar alldeles utmärkt. Att halka kan tyckas ganska harmlöst men kan, om man har otur, leda till jobbiga och långvariga skador.

Likväl får det inte heller vara för strävt. Vid hastiga förflyttningar och snabba inbromsningar kan ett ovanligt strävt idrottsgolv ställa utövaren. Balans är helt enkelt nyckeln.

Livslängd

Det säger sig självt att ett idrottsgolv är en stor investering. Således gäller det att hitta en leverantör och ett golv som verkligen överensstämmer med sporthallens önskemål och utövarnas behov. Det finns många aktörer som sysslar med detta i Sverige, och det är ganska enkelt att ta kontakt med flera för att jämföra priser, material och punkterna som nämns här ovan.

Tänk på att inte bara ta det som är billigast utan vidare eftertanke. Ett golv som behöver läggas om, men som är billigt inköp, är knappast det mest ekonomiska valet. Istället är det betydligt bättre att satsa på kvalitet redan från början.  

Underhåll och rengöring

Något annat att ta hänsyn till är underhållet och rengöringen. Det bör vara enkelt att städa och hålla efter. Kanske anlitar sporthallen en städfirma för jobbet? I sådana fall kan även den här punkten ha en ekonomisk inverkan. Om det tar väldigt kort tid för firman att rengöra golvet blir naturligtvis städhjälpen en mindre utgiftspost i budgeten. Vidare bör det också vara slitstarkt, så att det håller sig snyggt länge och så att du slipper kostsamma och tidskrävande reparationer.

18 May 2018