Lekar för barn

Roliga lekar med badtunna

En badtunna i trädgården erbjuder inte bara skön avkoppling och spakänsla såväl sommar som vinter. Den kan även erbjuda en källa till roliga lekar för barnen. Men se upp - som alltid när barn och vatten kombineras måste du som vuxen ständigt vara med och hålla ett vakande öga på vad som händer. Du får aldrig lämna barn under tolv år ensamma i en badtunna, och tunnan ska alltid vara övertäckt när det inte är någon vuxen i närheten.

Tänker man ordentligt på säkerheten kan man ha mycket roligt med en badtunna. Ju större tunna, desto mer rum för lek. Och när barnen lekt klart kan hela familjen njuta av att bara sitta och ha det skönt i badtunnan tillsammans.

Vattenpingis

Vattenpingis har inte jättemycket med vanlig pingis att göra, men sporterna har en sak gemensamt: den lilla vita pingisbollen. I vattenpingis sitter de tävlande på varsin sida om badtunnan. Dra tre snören tvärs över tunnan. Ett i mitten, det blir mittlinjen, och ett på varsin sida, så nära de tävlande som möjligt. Detta är mållinjerna.

Pingisbollen placeras på mittlinjen och sedan gäller det för spelarna att försöka blåsa bollen över motståndarens mållinje. Varje gång man gör mål får man ett poäng. Först till 11 har vunnit setet, och bäst av tre set vinner. Vattenpingis är i mångt och mycket en uthållighetssport, och det hjälper att ha stora lungor och bra kondition. Därför kan man ge en yngre spelare lite handikapp genom att placera mittlinjen lite längre ifrån.

Töm ytan

Det här är en rolig och kaosig lek som kanske passar bäst till de mindre barnen. Det som behövs är en visselpipa, ett tidtagarur och en väldig massa plast- eller träleksaker, ju fler desto bättre. Det går helt enkelt till så att barnen ett och ett får krypa ner i tunnan och se hur lång tid det tar för dem att få bort alla leksaker från tunnan genom att kasta ut dem. Visselpipan är startsignal och du tar tiden på varje barn. Låt barnen försöka flera gånger och välj den bästa tiden.

Vill man utveckla leken för lite större barn, kan man även ha med saker som inte flyter. Barnen måste då dyka ner och hämta sakerna från botten av tunnan. Var bara noga med att hålla ständig uppsikt över barnen när de håller och dyker under ytan.

Gör en virvel

Det här en enkel och rolig uppvisning i fysik som hela familjen kan vara med på. Ställ er längs med badtunnans kanter och börja långsamt gå längs kanten, alla åt samma håll och i samma tempo. Öka takten allt eftersom och se hur en virvel börjar uppstå i mitten av tunnan. Se hur stor och djup ni kan få virveln och undersök även vad som händer om man placerar några föremål av olika densitet på ytan. Kan man få något av föremålen att försvinna?

Pricka tunnan

Kör man femkamp på gården kan badtunnan utnyttjas som mål för prickkastning. Det bästa är att använda tennisbollar. Beroende på ålder får man stå olika långt från tunnan och försöka pricka den med tennisbollarna. Flest bollar i tunnan vinner!

16 May 2018